Kasvukipu

posted in: Blogit, Kasvukipu, Mindfulness 0
Jaa tästä:

harmaus12.10.2016

”Harmaus on harhaa”.

”Harmaus juuri ennen valkeutta”.

”Pilvien takana paistaa aina aurinko.”

Pysähdyin tänään miettimään mikä merkitys on harmaan sävyllä meissä ja luonnossa. Ajatus heräsi kasvukivuista luonnossa ja meissä ihmisissä.

Kävelin Kallaveden rantaan, kuuntelin luontoa ja sisintäni saadessani tähän vastuksia.

Luonnossa harmaus on muutosta, uuden ajan vastaan ottamista. Sillä talvi tekee tuloaan. Harmaa väri kertoo,  että luonto hakeutuu lepotilaan. On kerättävä voimia ja suojauduttava, jotta pärjää talven tuulet ja tuiskut. Parasta aikaa luonto on imenyt ravinteet lehdistä ja maaperästä itseensä, jotta voi keväällä puhjeta kukaan ja antaa uuden alun tulla, kaikkineen väreineen ja tuoksuineen. Onko tämä myös jonkinlainen puhdistumisen jakso luonnossa?

Me ihmisetkin, kun ymmärtäisimme vieläkin enemmän levon merkityksen. On aikoja jolloin on levättävä, jotta voi taas ns. syntyä uudelleen. Sisäisten voimien kerääminen. Toki moni antaa itselleen luvan kääriytyä viltin sisälle syksyn tullen ja talven ajaksi.

Harmaus ei toki tarkoita sitä, että nyt täytyy lopettaa elämästä. Tarkoitankin sitä, että muistetaan levon merkitys elämässä niin, että pysähtyy arjessa ja kuuntelee mitä minulle kuluu? Päivittää itselle tietoa ja uskaltaa kysyä onko suuntani oikea, vai tulisiko minun päivittää karttaa ja ottaa kompassi käyttöön?

Muistatko sinä kuunnella aika ajoin mitä sinulle kuluu? Vai kuunteletko, sitten, kun sinulla on paha ja huono olla. Koetko ehkä kipuja jäsenissä ja mielessä?

Kivut ja kolotukset kehossa, kuin mielessä voivat olla merkki siitä, että et ole riittävästi pysähtynyt tai suuntasi on kartallasi hukassa. Oletko eksyksissä? Tarvitsetko puhdistumista, niin kehon kuin mielen tasolla?

Toki kivut voi kertoa monesta muustakin asiasta, jotka on toki hyvä selvittää lääkärin tai hoitajan luona. Kipuja on monenlaisia, mutta niiden tunnistaminen vaatii, mielestäni joka tapauksessa pysähtymistä kivun äärelle, ja on tiedostettava sen olemassa oleminen. Olipa kipu mitä tahansa niin se on merkki sinulle jostakin.

Itselleni meditaatio tai mindfulness harjoitukset ovat auttaneet harmaiden ja kivuliaiden jaksojen yli.  Olen tietoisesti suunnannut katseen sinne missä ikävä tunne on ja hyväksynyt sen. Toinen, oivallus mikä on ollut itselleni tärkeää on, ymmärryksestä, että asia kuin asia, on auttanut minua eteenpäin.  En toki tarkoita sitä, että olen jäänyt tuleen makaamaan, ja tyytynyt negatiivisiin kokemuksiin,  vaan tilanteen tiedostaminen ja hyväksyminen. Tilanteen avoimesti tarkasteleminen ja kysyminen itseltäni, mitä minun tulee oivaltaa tästä tilanteesta? On ollut avain ratkaisujen löytämiseen.

Toki joskus kipunikin ovat tarvinneet muuta ammattiapua. Kuitenkin kivun äärelle pysähtyminen ja sen tunnistamien on avain paranemiseen ja itselle myöntäminen, että haluan ja tarvitsen jotain apua. Voi tulla tunne, että nyt en selviä yksin. On hyvä osata hakea apua, ei tarvitse sinnitellä ja pärjätä yksin.

Oman elämän kasvukivut. Oman elämän polun löytäminen.

img_20160923_094629

KASVUKIVUT 

Kokeeko luonto kasvukipuja?

Sain vastauksia, kyllä ne kokee. Ankarat olosuhteet voi vaikuttaa tulevaan kasvuun. Painaako lumitaakat oksia vai tuleeko lumi peite suojaksi ennen kovia pakkasia.  Myrskyääkö niin, että kasvillisuus lähtee maasta juurineen päivineen.

 

Mielestäni minä tietoisuus on monesti se, mikä aiheuttaa meissä kasvukipuja. Itse kasvukipuja kokeneena, kivut ja harmaat hetket ovat johtuneet mm. siitä saanko olla se kuka olen? Teenkö sitä mitä sydämeni haluaa? Kelpaanko, olenko riittävän hyvä? Päättäkö joku muu aina puolastani? Pysynytkö pitämään riittävän hyvin puoleni, vain olenko kiltti tyttö, joka sanoo joo joo minä voin? Omat tarpeet menee muiden edelle.

Omaa kasvuprossiaan käydessään läpi, voi tulla ajatuksia ja olo voi tuntua, tai minä ainakin olen niin kokenut, että voi kun joku peittäisi minut ja suojaisi kaikelta. Joskus kivut tuntuu siltä, kuin joku repisi minut irti maasta juurineen päivineen. Iho tuntuu, kuin olisin vereslihalla.

Tunnen kuinka minulla on tuntemuksia ja ajatuksia, siitä kuinka olisin ollut kanervikossa alasti, huutanut ja luonut nahkaani ja sitä kuinka minuun sattuu. Onko sinulla ollut?

Jokaisella voi olla hetkiä, että tuntee niin, ja voi tulla kysymyksiä:

  • Miksi minulle?
  • Mikä minuun sattuu?
  • Miksi mikään ei muutu?
  • Miksi mitään muutosta ei tapahdu?
  • Miksi kukaan ei auta?
  • Olenko yksin?
  • Mitä minusta tulee?
  • En tiedä kuka olen ja mihin olen menossa?

Apua saa, kun pyytää. Kuka mistäkin ja milläkin tavalla. Jokaisella on vapaa tahto pyytää ja ottaa vastaan apua. Mitään ei kuitenkaan voi saada jos ei anna itselle lupaa, että minäkin voin pyytää ja saada apua. Mikään ei muutu, jos itse ei ole valmis muuttamaan mitään. Jostain on päästettävä irti, jotta uutta voi tulla. Olisiko sitä, että päästetään irti esim. vanhoista uskomuksista, tai opituista asioita, jotka ei enää palvele tässä ajassa. Mieti olisiko niistä hyvä päästää irti?

Niin tekevät puut ja pensaat lehdistään. Luontokin päästää vanhasta irti mikä ei enää palvele niissä olosuhteessa mikä on edessä. Puut ja pensaat kerää entisestä parhaat ravinteet talteen, jotta voi ammentaa uuden ajan tullessa. Ei meidänkään ole tarkoitus luopua kaikesta, jotta voi muuttaa elämää. Ottataan mukaan vain parhaat ja toimivat asiat. Ensin on hyvä kuitenkin tehdä itselle selväksi se, mitä minä oikeasti tarvitsen ja haluan. Joillekin voi tulla tilanne, että kaikesta tulee luopua, jota voi aloittaa oikeasti uuden paremman alun ja elämän.

varitjarvessa

On sanontakin, että ennen auringon nousua on pimeimmillään. Nytkin voi ajatella, että on harmaampaa enne valkeutta.

Valkea kertoo puhtaudesta ja uuden alun tulemisesta. Toki jos ei ota uutta vastaan tai ei ole valmis muuttamaan elämäänsä oman näköiseksi, niin valkoisen negatiivinen puoli tulee esille. Kaikki on jäädytetty ja haudattu lumen ja jään alle.

 

 

SUOJAAMINEN JA PUHDISTAMINEN

Onko aina mahdollista suojata itsensä kaikelta epämukavuuksilta ?

Jokainen voi olla tästä mitä mieltä haluaa, mutta minä ajatellen, että voi suojautua. Riippuen suojaako fyysisen vai henkisen kehon. Epämukavia asioita voi ainakin vähentää tai ennalta ehkäistä suojauksella.

Luontokin suojaa lehti peitteellään. Ihmiset suojaa kehonsa talvella lämpimillä vaatteillaan. Peittää piharuusujaan oksilla ja kankaillaan, jotta pakkanen ei pääse puraisemaan.

Entä henkinen minä, meidän sisin olemus? Miten se suojataan iskuilta ja puremilta?

Jokainen voi sen tehdä omalla tavallaan. Minä itse henkilökohtaisesti, teen aamu meditaation tai mindfulness harjoituksen avulla. Istuudun lempipaikaani kotona tai lähden ulos. Menen ajatuksissani omaan keskukseeni ja vahvistan sitä mikä on totta. Minulle on se totta, että olen juuri siinä hetkessä elossa ja hengitän.  Vahvistan juuriani, jotta tiedän että juuri se paikka on  minun paikka missä milloinkin olen. Tunnen omat rajani, niin fyysiset kuin henkisetkin. Vahvistan omaa voimaani, tuoden niitä ajatuksia mieleni, mikä tekee minut iloiseksi. Anna hymyn tulla kasvoilleni ja annan tunteen levitä koko keholleni. Voin visualisoida jonkin positiivisen värin mikä minulle juuri siinä hetkessä tuottaa hyvää mieltä ja suojaa. Annan värin levitä keikkaille kehooni. Kiitän myös itseäni joka kerta siitä, että olen antanut sen mahdollisuuden pysähtyä juuri siihen hetkeen. Otan kaikki tunteet vastaan ja ajattelen mitä tunnetta minä haluan pitää itselläni ja mistä haluan päästää irti.

Harjoituksen tekeminen onnistuu vaikka keskellä päivääkin, jos oloni tuntuu siltä. Se ei vaadi isoja asioista, sen vain, että pysähtyy hetkeen. Silmät voi olla auki ja antaa vain ajatusten mennä ohjatusti eteenpäin. Aikaa tähän ei mene kuin 5 min. Toki harjoitteleminen on hyvästä , sillä mitä enemmän teet pysähtymisiä sitä helpommin sen saa otettua käyttöön. Ajan antaminen on itsensä arvostamista.

PUHDISATAMINEN

Niin suojaaminen, kuin puhdistaminen epämukavilta asioilta on mielestäni hyvin tärkeää. Olipa epäpuhtaus mitä tahansa, niin sen peseminen niin konkreettisti, kuin mielikuvin pois auttaa päästämään niistä irti.

Itselleni on hyvin tärkeää syödä puhdasta ruokaa ja juoda vettä. Toki koen myös tärkeänä, että saan kokea fyysistä puhdistusta eli rakastan saunomista yli kaiken. Henkinen puhdistuminen tarkoittaa myös minulle sitä, että saan tehdä sitä mitä haluan tehdä. Kuuntelen kehoa ja mieltä, mistä kokisin, että tulisin voimaantuneeksi. Puhdas ja minun näköinen koti on minulle puhtautta. En tarkoita kontrolloitua kotia, että kaikki on tip top vaan elämäsin jälki saa näkyä. Puhtaus on minulle myös sitä, että annan riittävästi aikaa itselleni luonnossa ja saan hengittää puhdasta ilmaa ja katsella luonnon puhtautta. Mieleni puhtaus, tulee siitä että välillä ns. imuroin tunne ja ajatus kehoni. Annan mielikuvilla, esim. keltaisen tai turkoosin värin täyttää tunteeni ja ajatuksieni tai mieleni. Sillä turkoosi symboloi puhtautta, tilaa hengittää ja vaputta. Keltainen kertoo meille omasta arvosta ja sisäisetä auringon voimasta.

img_20160923_070536

 

 

 

 

 

 

 

OMA ARVO

Arvostammeko riittävästi itseämme?

Oman arvon tunteminen on tärkkää. Arvostaa itseään sellaisena kuin on.  Sen näköisenä ja kokoisen kuin on. Arvostaa oma ammattitaitoaan ja osaamistaan, olipa se sitten mitä ikinä tahansa. Arvostaa omia ajatuksiaan ja mielipiteitään. Jos itse ei voi arvostaa itseään niin, miten voi odottaa että muutkaan voi arvostaa. Tämä ajattelu kaikella rakkaudella. En tarkoita, että pitää alkaa väitellä omista mielipiteistään, vaan se että uskaltaa tuoda omat mielipiteet ja ajatukset julki.

” Kuinka kukaan vois olla niin ankara itselleen, kuin silloin, kun aliarvioi itseään ihmisenä. Te aikuiset ihmiset voisitte ottaa mallia pienistä lapsista. Lapsen puhtaus ja kauneus jo syntyessään tähän maailmaan on jo niin kaunista ja arvokasta. Aikuiset omalla esimerkillään voivat muuttaa lapsen puhtautta, arvokkuutta ja vilpittömyyttä. Jokainen voi olla ja tulla sellaiseksi. Olette jokainen puhdas ja kaunis sielu. Se mitä olette ennen tehneet tai tekemättä jättäneet on juuri se minkä vuoksi te olette juuri se kuka olette. Antakaa anteeksi itsellenne ja toisillenne sekä päästäkää irti ja jatkakaa matkaa.

Rakkauden antaminen itselle ja toisille toisi hyvää kaikille. Te ihmiset olette tulleet oppimaan niin iloja ja kuin suruja. Liian kauna katseisuus itseään kohtaan vain repii teitä hajalle. Nostakaa pää pystyyn ja kulkekaa arvonne asettamaan suuntaan. Ensin on hyvä kuitenkin oppia tunnistamaa oma arvonsa ja se tunne miltä tuntuu, kun osaa arvostaa itseään sellaisena, kuin on. Se on lempeyden, inhimillisyyden, rakkauden, pehmeyden, suvaitsevaisuuden, anteeksi antamisen, armollisuuden ja terveen ylpeyden sekä vaaleanpunaisen tunteen kokemista kehossa ja mielessä. Kaikki tämä vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä. Mikään ei tapahdu hetkessä vaan kaikella on aikansa ja paikkansa. On asioita jotka odottaa toista asiaa, jotta jokin asia voi tapahtua. Se on kuin ratas, joka odottaa toista ratasta vastakappaleeksi ja pyörät pyörii omaa tahtiaan. Isosta pyörästä tulee koneisto, joka menee eteenpäin. Olkaa kärsivällisiä hetkessä, joka tuntuu harmaimmalta, sillä kokemus tyhjyydessä on tärkeä, jotta voi oivaltaa oman elämän polkunsa ja tarkoituksensa sekä näkemään taas omat elämän kaikki värit.”  – Michael –

Olkamme itsellemme armollisia ja arvokkaita. Suojatkaamme itsemme ja pysähtykää hetkiin. Annetaan kaikkien värien tulla elämäämme, jotta voimme nähdä itsemme kokonaisena ja upeina sieluina.

Jokaisella meillä on omat kasvukipumme. Jokainen kulkee omalla tavallaan elämän polkuaan. Pitäkäämme huolta itsesetämme ja auttakaamme  itseämme sekä tosiamme elämän eri kasvu vaiheissa. Olipa asia mikä tahansa, niin vastaukset löytyy sisältämme.

 

– Heli Nissinen©