Päätös muutokseen

Jaa tästä:

Hei, kaikille kesäkuun 1. päivänä.

Tänään on tulossa taas ihana hellepäivä. Tuntuu niin kesältä. Toki kaikki ei tykkää auringosta tai kesästä. Minä TYKKÄÄN! Kesän kaikki ihanat tuoksut, värit, lämpö ja valo. Niin moni ihminen nousee tai herää henkiin kesällä.

Herää kysymys, jos ei tykkää auringosta tai kesästä, tykkääkö silloin keltaisesta tai oranssista?

Keltainen kuvaa mm. itseluottamusta ja oranssi seksuaalisuutta, uuden luomista ja luovuutta. Moni pukeutuu kesällä värikkäisiin vaatteisiin. Moni voi kohdata uusia suhteita ja hormonit hyrrää. Moni rakentaa taloja tai remontoi. Istutetaan kukkia ja yrttejä. Luodaan ja kokeillaan uusia asioita.

Oranssin inho voi kuvata elämän suorittamista ja riippuvuuksia. Moni ihminen, kun herää ns. henkiin kesällä, niin tulee energisemmäksi. Loma on aikataulutettu ja meno on kova. Voisiko lomalla ottaa rennosti ja ottaa sinisen rauhaa tai vihreän hoitavaa ja sydämen äänen kuuntelua käyttöön.

Alku kesä on valmistujaisten aikaa. Koululaiset pääsevät kouluistaan ja siirtyvät seuraaville luokille. Valmistutaan ammatteihin ja saadaan uusia pätevyyksiä. Monella voi kuitenkin jäädä asiat puolitiehen. On niin monta rautaa tulessa, että elämä on kaaosta ja suorittamista. Vaikea saada mitään asiaa päätökseen tai asiat hoidetaan viime tipassa . Päättämättömät asiat vievät paljon energiaa. Ollaan monessa mukana, mutta ei anneta itselle aikaa pysähtyä, jotta voisi katsoa ympärille. Olisi aika nähdä itsensä, perheensä ja elämänsä.  Kysyä itseltään kuinka minä todellisuudessa voin?

Moniko on tyytyväinen itsensä juuri sellaisena kuin on. Moni aloittaa kesädietit, urheillaan hullun raivolla ja halutaan pikini kuntoon. Yritetään näyttää siltä mitä media ja yhteiskunta tuottaa. Eräs psykiatri sanoi kerran, että ” kun hankkii kaupasta sopivat pikinit  ja kunto on jo valmiina”…se on siinä :).  Monet ajattelee, että olisi jotenkin parempi ihminen, kun näyttää hoikemmalta tai mahdun kokoon 34.

Dieetit on ovat yhä useammin monen keino yrittää ratkaista kehon kuvamme haasteita. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että laihduttajista noin 85%% palaa lähtö painoon korkojen kera muutaman vuoden sisällä. Kehon ulkoinen muovaus ei vaikuta kehon kuvaan eikä siihen miten ihminen kokee itsensä. Se voi tuoda hetkellistä helpostusta, mutta ei ratkaise ihmisen psykologista kipua. (Tekstiä otettu Eevi Minkkisen, kotona kehossa blogista ).

En sitä sano, että ylipainoisen ihmisen elämä olisi hyväksi fyysiselle terveydelle, mutta ei se ihmisestä tyhmää tee. Ja jos ihminen on onnellinen sellaisena kuin on, riittääkö se? Mielestäni ei ainakaan ihmisen haukkuminen, nöyryyttäminen, arvottaminen tai arvosteleminen missään tilanteessa ole oikeutettua. Olen pistänyt merkille, että yhä utseammalla on todettu jonkinlainen syömishäiriö esim. anorexia, bulimia, ortoreksia jne.. Kontrolloidaan valtavasti itseään ja elämää sekä tosia. Miksi? Olemmeko saaneet riittävästi positiivista huomiota ja kehuja lapsena vanhemmilta, sukulaisilta, opettajilta, kylän ihmisilta, kavereilta….

Kuinka moni katsoo ihmisen sisälle, siihen kohtaan mikä on ihmisen minuus tai missä sielu on. Kertooko ulkokuori sitä  millainen hän on?

Kesäkuun teemana on päätös. Ajatus siitä, että jokainen itse tekee PÄÄTÖKSEN omaan muutokseen. Päätöksen tekeminen, siitä kuinka olen onnellisempi, terveempi tai tasapainoisempi. Päätös muutoksesta, mikä on jokaisen itse tehtävä. Me emme voi muuttaa muita, mutta voimme muuttaa vain itseään. Voin todetta sen itsekin, että kun muuttaa itseään niin ympärillä olevat ihmiset alkavat muuttua. Tämä pätee positiivisessa, niin kuin negatiivissa asioissa. Päätös siitä, että hakee asioihin saa apua. Olipa se psykoterapiaa, ravitsemusterapiaa tai muuta. Tärkein on se että hakee apua.

Terveellinen elämäntapa, kuunnellen oikeasti kehoa ja mieltä. Mitä ja miten haluaa omaa kehoa ja mieltä kohdella. Mitä ruokaa sen sisälle laitetaan ja mikä tuo oikeasti hyvää oloa. Salliiko keholle ja mielelle lepopäiviä. Huippu urheilijatkin pitää lepopäiviä ja nukkuu päiväunia. Heille pidetään myös mentaali valmennuksia. Miksi ns. tavan ihminen ei voi näin tehdä. Tietoinen läsnäolo eli mindfulness on hetkessä olemista, joka tuo oikeasti tehokkuutta työhön ja kesken eräisiin asioihin selkeyttä. Harjoitteleminen tekee mestarin. Voin itse suositella 100% kuinka värit ja mindfulness ovat auttaneet minua elämässä eteenpäin. Näen paljon enemmän positiivisia asioita ja pääsen eteenpäin helpommin jos kohtaan ikäviä tai energiaa vieviä asioita tai ihmisiä. Olen oppinut näkemään toisissa hyvää ja sitä kautta myös itsessäni.

Uskaltakaa tehdä päätöksiä muutoksista. Uskaltakaa olla erilaisia, tehdä omia päätöksiä ja valintoja. Kuunnelkaa kehoanne ja mieltänne, sillä viisaus tulle syvältä sisältäsi. Luottakaa ja uskokaa siihen mikä teille on hyvästä.  Tulokset voi nähdä jo aika pian. Voit kokea onnellisuutta joka päivä, ja valittaminen häviää. Niin kauan, kuin valitat tai et ole tyytyväinen asioihisi, todennäköisesti valintasi ovat vääriä. Onnellinen voi olla joka päivä, kun vain on onnellinen itsensä ja elämänsä kanssa.

Rakastakaa itseänne olette sen arvoisia.

Heli Nissinen