Tunne sisälläsi

Jaa tästä:

Hei

Onko sinun helppo näyttää tunteita? Voin lohduttaa sinua, että et ole ainut jolle tunteiden näyttäminen on vaikeaa. Sinulle voi olla helppo näyttää ilon tunteita vai onko? Oletko kokenut, että ilon tai onnellisuuden tunteen näyttäminen voi aiheuttaa lähimmäisissä kateuden tunnetta.

Oletko saanut näyttää lapsuudessa onnistumisen tunteen ja lisäksi vielä sano äänen, että jipii onnistuin. Olen huippu, minä osaan.

Oletko saanut näyttää vihan tai surun tunnetta? Oletko saanut olla lapsena avoin ja itkee kaikkien nähden? Monestikos olet joutunut menemään oman huoneeseen tai jonnekin muualle piiloon itkemään pahaa oloasi?

Olipa tunne mikä tahansa on se hyvä näytää ja kokea. Tunne ei ole tarkoitus saada äkkiä pois silmistä. Tunteeseen voi pysähtyä ja kiittää siitä kokemuksesta, että voi tuntea niin iloisi, positiivisia tai negatiivisia tunteita. Tänä päivän monen on varmaan vaikea näyttää tunteita. Pitääkö mielestäsi aina yrittää hillitä itsensä? Toki ymmärrän sen että raivo ja viha jos pääsee täydessä raivossaan ilmoille, siitä voi syntyä tuhoa. Itsehillintää toki tarvitaan. Monella tunteiden nimeäminen voi olla haaste, mutta ne voi oppia. Anna aikaa itsellesi.

Olen paljon puhunut positiivisesta psykologiasta ja mindfulnessista eli tietoisesta läsnäolosta missä pyritään positiiviseen ajatteluun. Tämä ei tarkoita sitä, että jokaisesta negatiivisesta ajatuksesta, tunteesta tai tapahtumista pitäisi päästä äkkiä pois tai sivuttaa. Tarkoitan sitä, että jääkö siihen tunteeseen makaamaan tai pystyykö katsomaan miten tästä eteenpäin, tai arvio mitä tein tässä tilanteessa hyvin. Tapahtunutta ei saa tapahtuneeksi, mutta voi miettiä  opinko tilanteesta jotain tai tulisiko minun oppi tästä jotain. Negatiivisen tunteen näyttäminen on tärkeä jos olet pettynyt jonkun sinua koskevaan päätökseen, tekemiseen tai sanomiseen. Monella voi olla haaste juuri se, että saisi sanottuna sen mitä haluaisi sanoa. Oma mielipide tulle kuulluksi.

Halutessasi voit tarkastella suhdettasi punaiseen väriin. Koetko, että punainen on kuin härälle punainen vaate. Ajatteletko, että en voi sietää punaista väriä. Kokisitko, että jos laittaisit punaista päällesi, alkaisit voida pahoin. Tuntusiko sinusta siltä, että jaloista menisi voima.

Tunnuste tämän jälkeen sinistä väriä. Mitä se nostattaa vai nostattaako yhtään mitään.

Anna tunteittesi tulla rohkeasti esille.

Heli Nissinen©